• Snabba leveranser 2-4 dagar / Lager i Småland
Payment with Klarna Payment with Paypal Payment with Swish

Fakta om tillsatser

Inledning

Historiskt har olika kryddor förutom för sin smak och färg använts för sina medicinska egenskaper, för att förebygga och bota sjukdomar. Dessa egenskaper kommer från kryddorna och örternas naturliga innehåll.

Idag består kryddmixer ofta av 50% eller mer tillsatt socker, raffinerat salt och andra tillsatser.

Varför? Det finns ett antal anledningar:

* En enklare, billigare produktion.
* För att öka hållbarheten.
* Tillför smak och färg samt ändrar konsistensen på dåliga råvaror.

Sammanfattningsvis, det är pengarna som styr, som alltid.


Lagar och regler

Livsmedelsindustrin har hittat på många sätt att kringå reglerna om innehållsförteckning och märkning. Visste du att:

* Glutamater ska anges i innehållsförteckningen men genom att använda jästextrakt som innehåller höga halter av dessa ämnen behöver det inte framgå att produkten innehåller glutamater.

* Det är tillåtet att tillsätta sockerarter som maltextrakt och maltodextrin och ändå märka med "utan tillsatt socker" eftersom dessa tekniskt inte är "socker" utan stärkelse/polysackarider.

* Bara för att man anger "naturliga råvaror" så behöver det inte vara bra för hälsan. Många onyttiga och t o m giftiga ämnen finns i naturen.

* De flesta tillsatser är tillåtna även i ekologiska och KRAV-märkta livsmedel.


Spizelifes filosofi

Vi tillsätter varken konstgjorda ingredienser eller onödiga tillsatser. Det behövs inte med råvaror av högsta kvalitet. När det gäller salt så använder vi enbart oraffinerat, soltorkat havssalt från medelhavet.

Därav våra ledord, äkta kryddor utan tillsatser.

Vi får inte uttrycka att våra kryddor har en positiv effekt på hälsan, däremot kan vi konstatera att de inte har någon negativ effekt genom onödiga tillsatser.


Korta fakta om några tillsatser


Citronsyra finns naturligt i bland annat citroner. Den tillsätts ofta i livsmedel som antioxidationsmedel för att att bevara vitaminer, som surhetsreglerande medel samt som smaksättning.

Eftersom det är för dyrt att utvinna citronsyra från citroner så framställs den syntetiskt. Det görs genom jäsning av sockerlösningar med hjälp av svartmögelsvamp, extraktion med lösningsmedel och behandling med svavelsyra. Den får fortfarande kallas för citronsyra.

Andra användningsområden är som rengöringsmedel och för att ta bort rost från stål.Glutamater förekommer naturligt i proteiner och i många grönsaker. De används ofta som smakförstärkare i livsmedel, speciellt i det asiatiska köket. Smaken går under namnet Umami.

Idag tillverkas glutamater syntetiskt genom fermentering av bakterier odlade med ammoniak, tillsammans med sockerlösningar och natriumhydroxid.

Natriumglutamat, MSG, har ofta varit omdiskuterad, men produkten går under många namn.Emulgeringsmedel som som kan användas som förtjockningsmedel används ofta i t ex såser och redningar. Det finns flera olika typer av medel men ett vanligt är lecitin från sojabönor. Det framställs genom extraktion med metanol som renas genom lösning i eter och fällning med aceton.Stärkelse är en vanlig kolhydrat som finns naturligt i potatis, ris, vete etc. Kroppen omvandlar stärkelse till glukos som ger oss energi.

Majsstärkelse framställs industriellt genom fett, proteiner och fiber avlägsnas genom centrifugering med vatten. Efter det torkats till pulver tillsätts svaveldioxid. Majsstärkelse får kallas ekologisk råvara trots tillsättningen av svaveldioxid. Stärkelsen innehåller knappt några mineraler eller vitaminer och kan inte brytas ner av kroppen, men har ett högt glykemiskt index.

Modifierad majsstärkelse ändras kemiskt för att klara att frysas ner t ex. Den förändras i en process med bland annat fosfater och saltsyra.Färgämnen är tillsatser som ger livsmedel en viss färg. De brukar delas upp i syntetiska, halvsyntetiska och naturligt förekommande. Även naturligt förekommande färgämnen kan framställas syntetiskt och kallas då naturidentiska. Ett av de mest använda färgämnena är sockerkulör.Salt är en viktigt smakbärare i mat och är i rätt mängd viktig för kroppens funktioner, t ex vätskebalansen.

Allt salt har ursprungligen bildats i havet i samband med undervattenvulkanisk aktiviet.

Äkta havssalt utvinns genom att havsvatten solavdunstas och kristalliseras i speciella bassänger. Det innehåller naturligt mineraler såsom kalium, magnesium, selen, zink och jod som bestäms av den jordmån som finns i området. Havssalt har låg natriumhalt jämfört med raffinerat salt.

Bergssalt är ansamlingar av havssalt som legat under ett berg i miljontals år och tagit åt sig av mineraler och ämnen från detta. Beroende på mineraler så kan dessa salt få olika färg, men notera att många salter också färsätts med syntetiska färgämnen. Bergssalter har högre natriumhalt är vanligt havssalt.

Raffinerat salt bleks med en mängd kemikaler. I samband med detta försvinner de naturliga mineralerna som magnesium och jod och slutprodukten får en väldigt hög natriumhalt. Raffinerat salt kallas även för bordsalt, koksalt, hushållssalt etc. Eventuellt tillsatt jod är oftast syntetiskt.